divendres, 25 de maig del 2007

Les fases del projecte

El pla de treball constarà de 6 fases.

Fase 1: Durant la primera fase es durà a terme una cerca documental i bibliogràfica dels antecedents, especialment de les iniciatives empreses des de moviments socials i persones particulars en la lluita per les llibertats durant la Guerra Civil i la repressió a Catalunya en general, i a la Conca de Barberà en particular, l’elaboració d’un estat de la qüestió dels estudis realitzats fins al moment. En aquesta primera fase també s’elaborarà el guió que se seguirà durant les entrevistes amb els testimonis. La supervisió històrica anirà a càrrec de l’historiador Andreu Mayayo i Artal, professor del Departament d’Història Contemporània de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona.

Fase 2: El treball de camp serà la segona fase del projecte i constarà de dues activitats, en primer lloc contactarem amb els possibles testimonis, sobretot dones, i posteriorment, realitzarem les entrevistes.

Fase 3: La tercera fase de recopilació documental es durà al llarg de tot el projecte, i s’emfatitzarà a l’hora de fer els contactes o durant les gravacions. S’enregistraran un mínim de 30 testimonis que responguin a les característiques del projecte.

Fase 4: A partir de les gravacions i de la recopilació de documentació s’elaborarà el material audiovisual. Serà la quarta fase del projecte. El documental tindrà una durada d’entre 45 i 60 minuts, s’editarà amb mitjans informàtics i de forma digital i es presentarà en format DVD.

Fase 5: Publicació del llibre. La publicació inclourà els següents apartats:

- Breu situació històrica del període de la Guerra Civil i el franquisme a la Conca de Barberà.
- Biografia de cada una de les persones enregistrades.
- A partir dels testimonis, descripció dels fets històrics més rellevants i de les iniciatives protagonitzades per dones en l’àmbit social, educatiu o laboral i anàlisi del seu impacte social.
- Reflexions per al foment dels valors democràtics extrets del projecte per tal d’avançar en la convivència democràtica de la societat catalana actual.

Si s’escau també inclourà part de la documentació recopilada.

Fase 6: Una fase transversal de la present actuació és la difusió. Des del primer moment es farà ressò del projecte per tal d’afavorir que qualsevol persona interessada pugui participar-hi, i a la vegada que l’actuació sigui oberta i propera a la població. En aquest context s’impulsarà l’edició de material d’informació relatiu al projecte, com ara cartells, fulletons... i fer difusió del projecte a través d'aquesta pàgina web.

Finalment destacar, que el projecte adopta una metodologia qualitativa i quantitativa, ja que es tindran en compte diferents paràmetres dels testimonis (com són la població, la classe social, el marc polític...) en el moment de definir els enregistraments per tal de poder cobrir al màxim el territori d’una manera fidel. El desenvolupament de l’actuació també contempla una perspectiva respectuosa i inclusora dels propis testimonis ja que les seves pròpies veus i interpretacions seran considerades al llarg de l’acció.